Night Trail Run 30 km - något för dig?
I fjol utökades Night trail-familjen med ännu en medlem, Night Trail Run 30 km. Ett lopp med lite annan karaktär en klassiska 5 och 10 km.
Det som förutom den längre distansen skiljer är att du som löpare själv ansvarar för att följa banan. Det gör du dels via att rita in sträckningen på en karta innan start samt att du kan lägga in hela sträckan i sin GPS-klocka i förväg för att ha koll. En annan skillnad är att man startar i skymningen medan målgången är i mörker.
Till årets lopp har vi gjort två förändringar, baserat på en feedback som vi fick i fjol
Start och mål sker på samma plats
Mer trail, mindre grusväg och ingen asfalt på sträckan
I övrigt är det samma upplägg som i fjol. Två klasser, singel och duo (där man springer i par).
Är du redan här nyfiken att prova på, klicka då på denna länk för att anmäla dig.
Om inte läs vidare i reportaget från premiären förra året.
NTR 30 km
Det var kylslaget under premiären av Night Trail Runs nya sträcka, en 30 km lång på osnitslad bana från Barkaby till Sollentuna. En ny utmaning som uppskattades av löparna.
– Det var faktiskt över mina förväntningar sa Lydia Kahn efter att ha gått i mål.
Katarzyna Natanek, operanördar, ritar in banan
När de 38 anmälda löparna anlände till Welcome hotell i Barkarby för en genomgång av loppet var det fortfarande ljust ute och vid start hade mörkret ännu inte hunnit lägga sig. Men det skulle inte dröja länge innan det var dags att tända pannlamporna.
Startten går för premiären
Sedan tidigare har Night Trail Run 5 och 10 kilometersdistanser men flera löpare lockades av den nya distansen.
– Night Trail 10 kilometer är jätteroligt och det har jag vara med på innan men det är ju roligare att springa längre, sa EmelieLilliefeldt som också lockades av utmaningen med den omarkerade banan innan starten. Hon fick medhåll av Rickard Hagström.
– Jag har sprungit 10 kilometern här förut och det är lite för kort för mig. 30 kilometer är tillräckligt för att det ska kännas bra.
Emelie Lilliefeldt och Nils Risberg, Team Nordic Trail, fyller depåerna vid första vätskekontrollen efter 14 km löpning.
Tävlingsledarna Lasse Gerhardsson och Stefan Knorn släppte iväg startfältet ett stenkast från Barkarbys pendeltågsstation klockan halvfem på lördagskvällen. Via vätskekontrollerna vid Görvälns slott, Kallhäll och Granskogen tog sig löparna till målfållan bakom Bögs gård på Järvafältet i Sollentuna. Den sista sträckan sprang de olika distanserna tillsammans, upp för en knölig och ojämn stig i skogen till målgången.
Mathias Eklund, Ärna IF, i sällskap med duon Annelie Ståhl/Paula Kirkegaard, Running4serenity vid första vätskekontrollen.
Överlag var det en relativt enkel löpning, även om navigeringen ställde till det för en del av löparna. Flera sprang fel vid några tillfällen.
– Några ställen skulle det kunna vara snitslat på, sa Patrik Gullerström efteråt.
– Jag tycker att det var kul att navigera så det är både och, fyllde Patrik Axelsson i.
Först mot slutet av loppet blev det svårare terräng. Något som nog var lika bra sa Jack Lundin som var taggad inför utmaningen efter Lidingöloppet.
– Det var kul, jag trodde att det skulle vara mer skog men det blev nog mer lättsprunget så här.
Skulle du vilja ha mer skog?
– Nä så här i efterhand tror jag inte det, svara Jack med ett skratt.
Snabbast i mål på fina 2:07 var Sebastian Pokorny, Uptown Runners
Nu återstår för tävlingsledarna att utvärdera premiärtävlingen men många av löparna visade uppskattning till den nya distansen.
Lydia Kahn, som även hon har sprungit Lidingöloppet tidigare, var mycket nöjd efter sitt första långlopp i mörker. Och inte bara för att hon var första kvinna i mål.
– Det var faktiskt över mina förväntningar. Det var helt fantastiskt att springa när det var mörkt och sen var det väldigt trevliga medlöpare.
Text och foton: Jacob Larsson