Postad den .

Internationella kvinnodagen uppmärksammar varje år ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Från det att kvinnor inte fick rösta till dagens Sverige har det skett stor förändring, men det finns fortfarande stora skillnader mellan könen i flera frågor i Sverige, där skillnaden i lön är en av dem. Men hur har det, och hur ser det ut inom idrotten angående jämställdhet?

Inom friidrotten tog det lång tid innan kvinnor fick ansågs lämpliga att deltaga på samma distanser som män. I de olympiska spelen1896 började manliga friidrottare tävla i 100 meter löpning medan damerna inte släpptes in förrän 1928. Manliga friidrottare tävlade i maraton för första gången under OS 1896 medans det dröjde ända fram till 1984 innan kvinnliga friidrottare ansågs lämpliga att springa 42 195 meter. Och det går fortfarande att finna exempel på idrotter för enbart det ena könet. I OS är nordisk kombination än så länge en manlig ensak medans vattengymnastik enbart är tillgänlig för kvinnor. För de flesta idrotter är det under 2018 tillåtet med kvinnligt som manligt deltagande.

Trots att det varit tillåtet med kvinnligt deltagande i flera decennier så har flera av de stora motionsarrangemangen i Sverige en ojämn fördelning mellan könen. 2015 var det 28 % kvinnor som deltog i Stockholm maraton, 2017 var 35 % av de anmälda som deltog i något av Vasaloppets alla lopp under vinterveckan kvinnor och samma år var 39 % av de anmäla deltagarna för världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet, kvinnor.

För Night Trail Run är siffrorna betydligt mer upplyftande en för flera av våra stora arrangemang. Sedan Night Trail Run startade 2013 har det varit en stor andel kvinnor varje år. 2014 var 42 % av våra deltagare kvinnor och den siffran har stigit för varje år. 2015 var det 47 % kvinnor som deltog i Night Trail Run medans det 2016 och 2017 har varit en nästan jämn fördelning mellan kvinnor och män bland de anmälda, 50 respektive 51 %. Att Night Trail Run är ett jämställt arrangemang är vi otroligt stolta över, och något vi strävar efter att fortsätta att vara. Vi ser det som en styrka att antalet anmälda är så jämt fördelat mellan könen och tror att det ger en trevligare upplevelse för alla som är inblandade i Night Trail Run- deltagare som arrangör.

Vi vill fira i jämställdhetens tecken under internationella kvinnodagen. Om du anmäler dig idag, 8 mars, så får du 100 kronor rabatt på din anmälan ifall du använder ”jämställd” som kod. Erbjudandet gäller såklart alla som anmäler sig – killar, tjejer eller icke-binära. Syns vi på startlinjen 2018?

 

Du anmäler dig här!