Postad den .

Lena Buhre, en av tävlingsledarna för Night Trail Run, tillika ordförande i Attunda Orienteringsklubb, svarar nedan på några frågor om arbetet kring Night Trail Run.

Hur känns det inför årets Night Trail Run, så här två veckor innan? 

Det är lite nervöst, det ska bli spännande att se alla förberedelser falla på plats, lite likt som ett barn som längtar och räknar ner dagarna till julafton. Jag ser fram emot att se ett pärlband av pannlampor springa iväg mot skogen, löparnas glädje när de korsar mållinjen. Och samtidigt håller jag tummarna för att vädret blir det bästa möjliga och det inte regnar eller ännu värre, snöar om två veckor.
Vad kan man förvänta sig som anmäld till årets Night Trail Run? 

Först och främst, en upplevelse! Det är en härlig gemenskap mellan alla löpare och den magiska känslan av att få springa i mörka skogen, men bara din pannlampa som lyser upp. Det är svårt att förklara, den skall helst upplevas själv. Dessutom, en fantastisk bana som vår banläggare Jörgen Karlsson har jobbat med i flera månader. Sen är det ju typiska för oss Night Trail Run grejer, som t.ex. marschaller längs med målfållan, och eftersom vi markerar banan med reflexer, så delar vi givetvis ut reflexer som pris till alla löpare.
Vad är det som återstår i arbetet inför Night Trail Run? 

Det som återstår är att de sista pusselbitarna skall falla på plats. Vi följer ju rutinerna från tidigare tävlingar, så nu är det mest att nervöst hålla ett öga på väderprognosen, och checka av på listan att alla småsaker är på rätt plats på själva tävlingsdagen: nummerlappsutdelning, dricka, att sponsorer kommer, funktionärer på plats med mera.
Hur många arrangörer behövs egentligen för att arrangera Night Trail Run? 

Bra fråga! Det finns alltid ett behov av frivilliga som ställer upp och tar hand om olika delar av tävlingen. Vi delar upp funktioner och jobben, men det behövs ett 40-tal funktionärer själva tävlingsdagen som täcker allt från byggnation av arenan, parkering, vätskekontroll, springa med i skogen, sjukvårdskunnande till att tejpa vrickade fötter, till att dela ut reflexer och hålla i prisutdelning och plocka upp skräp.
Hur mycket arbete ligger egentligen bakom Night Trail Run? 

Oj, många timmar blir det! Jag har inte riktigt vågat räkna på det. Night Trail Run är mer eller mindre ett året-runt-projekt med olika arbetskrävande faser under årets gång. Nu på hösten är förberedelserna som mest intensiva, med två timmar långa tävlingsledarmöten varje vecka för att stämma av att allt är under kontroll. Men en annan stor del av arbetet görs långt i förväg på våren, då banan planeras och ansökningar om olika tillstånd skickas iväg till myndigheterna. Och sen, finns det ett pågående arbete på vår hemsida, Facebooksida och nyhetsbrev. Det är ju sjunde gången vi arrangerar Night Trail Run, så mycket går på rutin, men det finns alltid detaljer som vi jobbar på att förbättra från år till år.
Vilka är det egentligen som står bakom Night Trail Run? 

Vi som ordnar Night Trail Run är Attunda Orienteringsklubb, och det är våra medlemmar som tillsammans jobbar för att arrangera tävlingen och bjuda in traillöpare till något som är det bästa vi vet – att springa i skogen när det är mörkt. Attunda, som klubb firar 10-årsjubileum nästa år, är från början en samarbetsklubb mellan Sollentunas två orienteringsklubbar, Rotebro IS Orientering och Turebergs IF Orientering. Vi har en aktiv ungdomssektion och flertalet duktiga elitlöpare, för inte tala om våra motionärer i alla åldrar, som alla tycker om orientering. Och är det så att när man sprungit klart Night Trail Run och vill testa på orientering är det bara att säga till, vi kan lära ut orientering också. Fast då börjar vi i dagsljus när det är lite lättare att se kontrollerna.
Till sist, har du något tips till alla som ska springa årets lopp?

Ladda pannlampan! Och tejpa fötterna. De bästa tipsen är nog att några dagar i förväg se till att ladda lampan och testa den, så att du är bekant med hur den fungerar. Och till skillnad från när man springer på asfalt och stigar, så kan det vara ovant att springa i terrängen och komma ihåg att lyfta på fötter över alla stockar och stenar. Så tejpa fötterna om du har lätt för att vricka fötterna. Och så ett sista träningspass ute i skogen mitt i blåbärsriset, i dagsljus, är alltid en bra förberedelse så att du vet vad som väntar dig. Sist men inte minst, när du väl är där ute i skogen på Night Trail Run och springer efter reflexerna, njut av upplevelsen!

Vill du springa höstens lopp? Ordinarie anmälan går ut 22 oktober och du anmäler dig här!