Postad den .

Sviten inleddes för fyra år sedan, på det första Night Trail Run i samband med 10mila 2013 i Kungsängen och lever fortfarande. Mellan 2013 och 2017 har det blivit totalt sex Night Trail Run och årets upplaga blir Håkans sjunde start!

Vad var det som gjorde att du anmälde dig till det första Night Trail Run, för fyra år sedan?

Efter många års uppehåll hade jag kommit igång med orientering och löpning igen. Det var dock på amatörnivå och jag hade inget intresse av att tävla. Flera på jobbet var dock löpare och de tävlade också. De sprang dock mest traditionella asfaltslopp. När jag på något sätt via 10-Mila hörde talas om Night Trail Run så tänkte jag att detta kanske skulle vara något för mig. Då jag nyss börjat med nattorientering så hade jag pannlampan och 5 km skulle vara tillräckligt kort för att jag skulle orka runt, men viktigast utav allt var att detta skulle vara något helt annat än vad kollegorna på jobbet sprungit.

 

Vad är det som gör att du kommer tillbaka, efter sex genomförda Night Trail Run?

Har väl blivit en grej springa lite ”udda” lopp och nu när Night Trail Run går hemma i Sollentuna så finns det ingen anledning till att avstå, oavsett hur bra formen än är. Det är ju också riktigt kul att springa utmanade och tekniska reflexbanor.

 

Du gör ditt sjunde lopp i år, så det här med förberedelser kan du vid det här laget. Hur brukar du förbereda dig inför ett Night Trail Run?

De senaste åren har formtoppningen inte gått något vidare då skador och långa förkylningar har spökat så jag mest planerat för att ta mig runt. Nummerlappseffekten brukar dock kicka in och ge en extra boost under loppet. Rent praktiskt så brukar jag se till att lampan är laddad och så brukar jag tejpa fötterna i förebyggande syfte för att slippa oroa mig för stukningar.

 

För de som inte ha sprungit tidigare så kanske det är lite ovant att springa Night Trail Run. Vad har du för tips till dem som springer första gången?

Träna springa trail innan loppet då det kommer att vara både tekniskt och kuperat. Ett par dubbade trailskor är väl nästan ett måste, speciellt om det är fuktigt i terrängen. Använd inte en för svag lampa. Det kommer att finnas starka lampor och när en sådan ligger bakom kommer du bara se din egen skugga. Försök att välja rätt startgrupp och var inte för optimistisk. Ta det lugnt och stressa inte upp dig, det kommer att bli kö. När du springer i en grupp så försök att hålla koll på reflexerna själv också. Det händer att det som ligger först springer fel.

 

Det har gått fyra år sedan vi körde igång med vårt Nigh Trail Run-koncept. Vad minns du från det första Night Trail Run?

Det första jag minns är att jag blev förvånad att Marcus Hellner bara skulle springa 5 km, dvs i samma klass som jag. Det var inte heller riktigt mörkt när loppet gick. Blev dock lite mörkare i skogen, men inte lika mörkt som det har varit på de senare loppen. Detta var min första tävling och jag ingen koll på hur jag skulle disponera loppet. Jag positionerade mig ganska långt bak i startgruppen vilket kanske var lite väl pessimistiskt då jag fick springa om många längs med banan. Jämfört med dagens banor så var nog denna ganska snäll. Några branta stigningar men annars relativt lättsprunget. Sista km var klart jobbigast då den passerade inpå och runt arenan. Jag var väldigt glad att jag inte behövde gå ut på ett andra varv på 10 km banan. Och bara ~5 minuter efter Hellner känns ju bra.

 

Night Trail Run har utvecklats en del sedan det första loppet våren 2013. 150 anmälda deltagare första året har blivit över 800 föregående år och verkar bli ännu fler i år. Utöver Bögs gård har Night Trail Run även gått av stapeln i på livgardets övningsfält i Kungsängen och vid Lida motionsgård i Botkyrka. Vilket av alla Night Trail Run har du upplevt som bäst?

Jag tycker nog att första tävlingen vid Bögs gård i april 2014 än så länge är den bästa. Mest för att det är mitt bästa resultat och att jag kunde prestera på toppen av min förmåga utan att skador stört uppladdningen. Detta var också första gången det var ett eget arrangemang och inte samordnat med en orienteringstävling. En arena med egen touch och skönt häng efteråt.

 

Till slut. Får vi se dig på startlinjen även nästa år?

Ska vara mycket till för att jag inte skulle stå på startlinjen nästa år igen.

 

Vill du göra som Håkan och springa höstens lopp? Anmäl dig idag! Sista ordinarie anmälan är 22 oktober.