Postad den .

Tävlingsledare Stefan Knorn berättar lite om ur det kom sig att Night Trail Run började och om tjusningen med att springa med en pannlampa i skogen.

Idén till Night Trail Run föddes under planeringen till orienteringstävlingen 10MILA 2013. Det fanns några timmar i skymningstid mellan två av orienteringstävlingarna, där vi skulle kunna ordna en ny tävling och dra nytta av all infrastruktur som redan fanns på plats på tävlingsarenan.

Vi arrangörer ville locka flera löpare till orienteringensvärldens arena – skogen. Fast inte i dagsljus utan mörker, vilket är själva kärnan i 10MILA tävlingen. Det är nämligen något alldeles särskilt att springa i mörker med pannlampa i skogen. Vi ville dela med oss av den känslan till andra som gillar löpning.

Genom att springa tillsammans övervinner man sin egen rädsla att ge sig ut i mörkret och det känns tryggt med sällskap i skogen. Sagt och gjort, den första upplagan av Night Trail Run genomfördes en majkväll 2013 med över 200 startande. Sedan dess har det genomförts ytterligare fem Night Trail Run och som mest har det varit över 800 anmälda- en siffra som ser ut att slås i år.

Vad är det som gör pannlampslöpning så speciellt?

Det är flera saker. Först och främst att man kan springa på samma område som man springer i dagsljus. Man begränsar inte sina träningstider. Därför myntade vi #reclaimthedarkness för några år sedan.

Den andra, lite djupare, anledningen är den väldigt speciella känsla att springa i sin egen ljusbubbla, dvs området som lyses upp av den egna pannlampan när man springer. Det är mörkt omkring mig, men just där jag är finns det ljus runtomkring. Jag bestämmer över ljuset, inte tvärt om.

Ett tredje skäl till att Night Trail är unikt har att göra med det speciella ljusspel som uppstår när man har löpare omkring sig som lyser upp skogen. Det blir ett magiskt grafiskt spel i skogen, ljus och mörker om vartannat.

Vi bestämde oss från början att Night Trail Run skulle vara ett upplevelsebaserat lopp, där man springer och upplever naturen, ljusspelet och sina medlöpare. Visst kan det bli lite lerigt eller blött, men det är en del av magin. Huvudsaken är att man springer, och återerövrar mörkret med ljus.

Vi ses på startlinjen den 28 oktober, kl. 18.00, anmäl dig här!

Välkommen!

 

tavlingsledare_liten

 

Stefan Knorn
Tävlingsledare